Kurzemnieku sklandrauši

Latvijas sklandrauski

Sastāvdaļas:

  • Mīklai:
    • 200g rudzu miltu
    • 50g kviešu miltu
    • 50g sviesta (auksta un sagriezta kubos)
    • 1 ēd.k. cukura
    • Šķipsniņa sāls
    • 5-6 ēd.k. ūdens (auksta)
  • Pildījumam:
    • 200g burkānu (nomizotu un rīvētu)
    • 200g kartupeļu (nomizotu un rīvētu)
    • 50g cukura
    • 1 ēd.k. medus
    • 1 tēj.k. ķimmeņu sēklas
    • Šķipsniņa sāls

Instrukcijas:

Solis 1: Mīklas Pagatavošana

  1. Samaisa Miltus un Sāli:
    • Bļodā samaisa rudzu miltus, kviešu miltus un šķipsniņu sāls.
  2. Pievieno Sviestu:
    • Pievieno auksto, kubos sagriezto sviestu miltu maisījumam.
  3. Veido Drupas:
    • Ar pirkstiem ber sviestu miltos, līdz maisījums ir kā drupas.
  4. Pievieno Ūdeni:
    • Pakāpeniski pievieno aukstu ūdeni, pa vienai ēdamkarotei, maisot, līdz izveidojas mīkla.
  5. Atdzesē Mīklu:
    • Ietin mīklu pārtikas plēvē un liek to atdzesēties ledusskapī apmēram 30 minūtes.

Solis 2: Pildījuma Pagatavošana

  1. Rīvē Dārzeņus:
    • Kamēr mīkla atdzesējas, rīvē nomizotos burkānus un kartupeļus.
  2. Samaisa Pildījuma Sastāvdaļas:
    • Bļodā samaisa rīvētos burkānus, rīvētos kartupeļus, cukuru, medu, ķimmeņu sēklas un šķipsniņu sāls.

Solis 3: Sklandraušu Salikšana

  1. Uzsilda Cepšanas Krāsni:
    • Uzsilda cepšanas krāsni līdz 180°C.
  2. Izvelk Mīklu:
    • Uz bemotā virsmas izvelk atdzesēto mīklu līdz apmēram 3mm biezumam.
  3. Izgriež Apļus:
    • Ar apaļu izgriezēju vai glāzi izgriež apļus no mīklas.
  4. Pilda Apļus:
    • Katra mīklas apļa vidū ieliek karoti pildījuma.
  5. Veido Malas:
    • Saspiež mīklas malas, veidojot mazu malu ap pildījumu, atstājot pildījumu redzamu centrā.

Solis 4: Cepšana

  1. Novieto Cepšanas Papīrā:
    • Novieto saliktos sklandraušus uz cepšanas papīra klāta cepšanas pleha.
  2. Cepe:
    • Cepe uzsildītā krāsnī apmēram 20-25 minūtes vai līdz malas ir zeltaini brūnas un pildījums ir gatavs.
  3. Atvēsina:
    • Ļauj sklandraušiem nedaudz atvēsināties uz restes pirms pasniegšanas.

Solis 5: Pasniegšana

  • Pasniedz:
    • Pasniedz sklandraušus siltus vai istabas temperatūrā. Tos var baudīt kā desertu vai saldu uzkodu.

Lai labi garšo ar pašmāju gatavotiem tradicionālajiem latviešu sklandraušiem!