Image credit: kapagatavot.lv

Latviešu gaļas bumbiņas

Gaļas karbonādes, ko dēvē arī par kotletēm, ir populārs latviešu virtuves ēdiens. Papildus maltai gaļai tiem parasti pievieno pienā samērcētu baltmaizi, kas tos padara mīkstākus un sulīgākus.Ja ēdienkartē redzamas latviešu kotletes, tām bieži vien pievieno kartupeļus un skābētus kāpostus. Ja vēl neesat tos pasūtījuši, šī ir vēl viena iespēja nobaudīt latviešu skābētos kāpostus.

Sastāvdaļas:

  • 500 g maltās gaļas (jēra, liellopu vai vistas, var sajaukt kopā),
  • saišķis koriandra vai pētersīļu lapiņu,
  • 1–2 ķiploka daivas,
  • 1 tējkarote paprikas pulvera,
  • daži pilieni «Tabasco» mērces,
  • šķipsniņa saberztu kumīna sēkliņu,
  • sāls, pipari – pēc garšas,
  • zaļumi pasniegšanai.

Mērcei:

  • 1 glāze tomātu mērces,
  • 1–2 sīpoli,
  • gabaliņš čili pipara,
  • taukvielas apcepšanai,
  • sāls – pēc vajadzības.

Instrukcijas:

  • Koriandra vai pētersīļu lapiņas smalki sakapā. Ķiploka daivas nomizo un smalki sagriež. Visu pievieno maltajai gaļai, pieliek paprikas pulveri, kumīnu, sāli, piparus, «Tabasco» mērci, labi samīca un veido gaļas bumbiņas – mazākas par tefteļiem, bet lielākas par frikadelēm.
  • Sīpolus nomizo, sasmalcina un viegli apcep taukvielās, tad pievieno sasmalcinātu čili, izmaisa pacep minūti, pievieno tomātu mērci un, ja nepieciešams, arī sāli, ļauj uzvārīties. Tad mērcē ievieto gaļas bumbiņas un sautē gatavas.