Sastāvdaļas:
- Mīklai:
- 200g rudzu miltu
- 50g kviešu miltu
- 50g sviesta (auksta un sagriezta kubos)
- 1 ēd.k. cukura
- Šķipsniņa sāls
- 5-6 ēd.k. ūdens (auksta)
- Pildījumam:
- 200g burkānu (nomizotu un rīvētu)
- 200g kartupeļu (nomizotu un rīvētu)
- 50g cukura
- 1 ēd.k. medus
- 1 tēj.k. ķimmeņu sēklas
- Šķipsniņa sāls
Instrukcijas:
Solis 1: Mīklas Pagatavošana
- Samaisa Miltus un Sāli:
- Bļodā samaisa rudzu miltus, kviešu miltus un šķipsniņu sāls.
- Pievieno Sviestu:
- Pievieno auksto, kubos sagriezto sviestu miltu maisījumam.
- Veido Drupas:
- Ar pirkstiem ber sviestu miltos, līdz maisījums ir kā drupas.
- Pievieno Ūdeni:
- Pakāpeniski pievieno aukstu ūdeni, pa vienai ēdamkarotei, maisot, līdz izveidojas mīkla.
- Atdzesē Mīklu:
- Ietin mīklu pārtikas plēvē un liek to atdzesēties ledusskapī apmēram 30 minūtes.
Solis 2: Pildījuma Pagatavošana
- Rīvē Dārzeņus:
- Kamēr mīkla atdzesējas, rīvē nomizotos burkānus un kartupeļus.
- Samaisa Pildījuma Sastāvdaļas:
- Bļodā samaisa rīvētos burkānus, rīvētos kartupeļus, cukuru, medu, ķimmeņu sēklas un šķipsniņu sāls.
Solis 3: Sklandraušu Salikšana
- Uzsilda Cepšanas Krāsni:
- Uzsilda cepšanas krāsni līdz 180°C.
- Izvelk Mīklu:
- Uz bemotā virsmas izvelk atdzesēto mīklu līdz apmēram 3mm biezumam.
- Izgriež Apļus:
- Ar apaļu izgriezēju vai glāzi izgriež apļus no mīklas.
- Pilda Apļus:
- Katra mīklas apļa vidū ieliek karoti pildījuma.
- Veido Malas:
- Saspiež mīklas malas, veidojot mazu malu ap pildījumu, atstājot pildījumu redzamu centrā.
Solis 4: Cepšana
- Novieto Cepšanas Papīrā:
- Novieto saliktos sklandraušus uz cepšanas papīra klāta cepšanas pleha.
- Cepe:
- Cepe uzsildītā krāsnī apmēram 20-25 minūtes vai līdz malas ir zeltaini brūnas un pildījums ir gatavs.
- Atvēsina:
- Ļauj sklandraušiem nedaudz atvēsināties uz restes pirms pasniegšanas.
Solis 5: Pasniegšana
- Pasniedz:
- Pasniedz sklandraušus siltus vai istabas temperatūrā. Tos var baudīt kā desertu vai saldu uzkodu.
Lai labi garšo ar pašmāju gatavotiem tradicionālajiem latviešu sklandraušiem!