Latvijas ābolu pīrāga gardās tradīcijas atklāšana
Latvijas ābolu pīrāgs, pazīstams arī kā “ābolu pīrāgs”, ir tradicionāls deserts Latvijā, ko bauda jau paaudzēm ilgi. Pīrāgs parasti tiek gatavots no sviesta mīklas, kas pildīta ar saldu un skābu ābolu pildījumu no vietēji audzētiem āboliem. Pēc tam pīrāgs tiek gatavots ar kraukšķīgu smalkmaizītes virsu, kas desertam piešķir gardu kraukšķīgumu un tekstūru.
Latvijas ābolu pīrāgs ir viens no galvenajiem desertiem daudzās latviešu ģimenēs, un to bieži baudām īpašos svētkos un svinībās, piemēram, Ziemassvētkos, Lieldienās un Jāņu dienā. Šis pīrāgs ir pieejams arī daudzās kafejnīcās un maiznīcās visā Latvijā, kur to pasniedz kā iecienītu desertu. Latvijas ābolu pīrāgs ir ne tikai garšīgs, bet tas arī atspoguļo bagātīgo valsts kulinārijas vēsturi un tradīcijas.
Sastāvdaļas:
- 2 tases universālo miltu
- 1/2 glāzes auksta sviesta, sagriezta mazos gabaliņos
- 1/4 glāzes cukura
- 1 olas dzeltenums
- 1/4 glāzes auksta ūdens
- 4-5 lieli āboli, mizoti un sagriezti plānās šķēlītēs.
- 1/2 glāzes cukura
- 1 tējkarote kanēļa
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- 2 ēdamkarotes sviesta, sagriezta mazos gabaliņos
Pagatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190°C.
- Lielā maisīšanas traukā samaisiet miltus, cukuru un sviestu. Ar mīklas blenderi vai ar pirkstiem samaisiet sastāvdaļas, līdz tās kļūst līdzīgas rupjām drupatām.
- Pievienojiet maisījumam olas dzeltenumu un aukstu ūdeni un maisiet, līdz izveidojas mīkla. Viegli mīcīt mīklu, līdz tā saplūst kopā kā bumba.
- Izvelciet mīklu uz miltiem paberzētas virsmas apmēram 1/8 collas biezumā. Izrullēto mīklu ievietojiet 9 collu pīrāga traukā un gar malām nogrieziet mīklas pārpalikumus.
- Citā bļodā samaisa šķēlēs sagrieztus ābolus, cukuru, kanēli un citrona sulu, līdz āboli vienmērīgi pārklājas.
- Izkārtojiet ābolu maisījumu uz mīklas pīrāga traukā. Apberiet ābolu virsu ar nelieliem sviesta gabaliņiem.
- Atlikušo mīklu izrullē 1/8 collas biezumā. Sagrieziet mīklu plānās strēmelēs un izkārtojiet tās režģī uz ābolu maisījuma.
- Cep pīrāgu iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 45-50 minūtes vai līdz garoza kļūst zeltaini brūna un pildījums burbuļo.
- Pirms pasniegšanas izņemiet pīrāgu no cepeškrāsns un ļaujiet tam atdzist vismaz 30 minūtes.