Image credit: gardedis.lv

Viltotais zaķis ar Latgales salāti

Latvijā pazīstams kā “Viltotais zaķis, bet citur pasaulē – kā kotletes, tas ir ēdiens, kas liecina par vēsturisko vācu ietekmi un latviešu taupību. Papildus tam, ka tas tiek gatavots no maltas gaļas, maizes, pāris olām un dārzeņiem pēc izvēles (viss ir lēts un viegli pieejams), tas stiepjas no vieglām vakariņām līdz pārpalikumiem brokastīm vai pusdienu sviestmaizēm. Pasniedziet to ar kartupeļu biezeni, mērci un viegli marinētu gurķu salātiem (Latvijā pazīstami kā Latgales salāti), un jums ir svētki!

Sastāvdaļas:
1 neliels sīpols
300 g maltas cūkgaļas
300 g maltas liellopu gaļas
2 olas
3 ēdamkarotes rīvmaizes
1 rīvēts burkāns
1 malta ķiploka daiviņa
3 cieti vārītas olas
Gurķu salātiem
8 gurķi
1 liels sīpols
1 ķekars dilles
2 tējkarotes sāls
3 tējk cukura
2 ēd.k baltā etiķa
4 ēdamkarotes augu eļļas


Instrukcijas:
Gaļas filejai
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C vai 400F.
Sīpolu smalki sagrieziet. Uz vidējas uguns apcep sasmalcināto sīpolu.
Sajauc kopā sīpolu, gaļu, olas, rīvmaizi, burkānus un ķiplokus, līdz viss labi sajaucas. Garšojiet ar sāli un pipariem.
Gaļas maisījumu saplacina uz darba galda un uz tā virspusē liek mizotas, cieti vārītas olas. Olas pārklāj ar gaļu, veidojot klaipiņu.
Ielieciet klaipu ietaukotā cepšanas traukā tā, lai klaipa malas nesaskartos ar trauku.
Ieliek cepšanas trauku cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes. Ik pa brīdim aplej klaipu ar pannas sulām.


Salāti:
Nomizo gurķus un sagriež gareniski ceturtdaļās, tad katru ceturtdaļu sagriež šķēlēs.
Sīpolu sagriež smalki. Sasmalcina dilles.
Stikla vai keramikas traukā sajauc gurķus, sīpolus, dilles, pievieno sāli, cukuru, etiķi un eļļu. Pirms lietošanas salātus atstājiet atpūsties vismaz pāris stundas.