Tradicionālais Jāņu siers
Jāņu ielīgošanaLīgo un Jāņi jeb vasaras saulgrieži ir vieni no lielākajiem latviešu svētkiem. Tās tiek svinētas 23. un 24. jūnijā, un tās ir divas dienas un nakts, kas bagātas ar ēdieniem, dziedāšanu un dejām. Tradīcijas prasa, lai māja tiktu rotāta ar ziediem, bērziem, ozoliem un jāņuzālēm, tiktu darināts alus, sasiets siers un pie svētku galda netrūktu ēdiena. Lai gan šī ir gada īsākā nakts, saimniekiem tā var būt grūts darbs, jo neviens nedrīkst gulēt, lai nākamajā gadā iegūtu labu veselību un jautru garu. Nakts tiek pavadīta dziedot, ēdot, dzerot, kurinot ugunskuru (un lēkājot pāri tam, lai novērstu ļaunos garus un slimības) un meklējot maģiskos papardes ziedus (auglības simbols, ja jūs mani saprotat).
Sastāvdaļas:
- 3l pilnpiena
- 1kg biezpiena
- 2 viegli saputotas 2 olas
- 100 g sviesta
- 2 tējkarotes ķimeņu sēklu
- 2 tējkarotes sāls
- 50×50 cm siera audums
Pagatavošana:
- Ielej pienu lielā katlā un pievieno biezpienu. Uzkarsē maisījumu uz lēnas uguns, bieži maisot.
- Pēc 15-20 minūtēm piens un siers atdalīsies, veidojot dzelteni zaļas sūkalas.
- Kamēr piens un biezpiens uzsilst, atsevišķā katliņā uz lēnas uguns izkausējiet sviestu.
- Lielai bļodai uzliek smalku sietu un ielej maisījumu sietā. Kad tas ir labi notecināts, siera maisījumu pievieno katlam ar izkausēto sviestu.
- Ieslēdziet nelielu karstumu un samaisiet siera maisījumu ar sviestu. Pievieno olu, ķimenes un sāli un labi samaisa. Maisījumu karsē apmēram 3-4 minūtes, nepārtraukti maisot. Tā kļūs biezāka, un biezpiens kļūs redzamāks.
- Sietu ievieto sieta sietiņā un ielej tajā maisījumu. Lai sieru “sasiet”, savelciet auduma stūrus kopā un grieziet tos, līdz izveidojas siera pakete.
- Ielieciet siera paku bļodā, pārklājiet to ar šķīvi, lai piešķirtu svaru, un ievietojiet bļodu ledusskapī.