Image credit: Gatavosim.lv

Skābeņu zupa

No pirmā acu uzmetiena skabenu zupa izskatās ļoti līdzīga sātīgam japāņu ramen ēdienam (bez nūdelēm). Un tas patiesībā nav tālu no patiesības. Tā ir latviešu zupa, ko gatavo no liellopa gaļas buljona, sagrieztas cūkgaļas, miežiem, sīpoliem, kartupeļiem un cieti vārītas olas. Burbuļojošais buljons, kura virspusē redzama gaļa un olas, noteikti atgādina ramen.

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji burkāni
  • 2 selerijas kāti
  • 4 vidēji kartupeļi
  • 100-120 g miežu putraimu
  • 1 lauru lapa
  • 1 l dārzeņu vai gaļas buljona
  • 1 l+ karsta ūdens
  • 350 g kūpinātas krūtiņas, cauraudzīša, liesāka un kvalitatīvāka
  • 1 vidējs sīpols
  • 1 liela sauja pētersīļu lapiņu
  • 150-180 g skābeņu


Pasniegšanai:
vārīta ola, skābais krējums.

Pagatavošana:

  1. Lielā katlā liek nomizotus un sagrieztus burkānus, kartupeļus un selerijas kātus. Es burkānus un selerijas kātus griežu diezgan mazos kubiņos. Pievieno vairākos ūdeņos noskalotus putraimus, lauru lapu, no cauraudzīša nogrieztu ādu, pārlej ar karstu buljonu, ūdeni un liek vārīties apmēram 30 minūtes.
  2. Pa to laiku diezgan sīki sagriež cauraidzīti, sakapā sīpolu un pētersīļu lapiņas. Visu nelielā eļļas daudzumā apcep un pēc tās 30 min vārīšanas pievieno zupai un vāra vēl 15 min.
  3. Nomazgā un nosusina skābenes un sagriež palielos gabalos. Kad zupa gatava, izņem lauru lapu un ādiņu, nogaršo, pievieno vēl karstu ūdeni, ja nepieciešams, pēc garšas pievieno sāli un piparus, iemaisa skābenes un ņem nost no liesmas.
  4. Uzliek vāku un atstāj savilkties vismaz 15 minūtes. Pasniedz ar vārītu olu. Var arī ar skābo krējumu.