Sēņu zupa
Lai gan latvieši ir kaislīgi un aizrautīgi sēņotāji, kafejnīcās, bistro un restorānos sēņu zupa nav bieži sastopama. Es šo zupu esmu ēdis tikai savas omāmas virtuvē un viesojoties latviešu skolā Adelaidē, bet nesen amerikāņu pavārgrāmatā sastapos ar ļoti līdzīgu recepti, kurā tā bija pasniegta kā latviešu sēņu zupa. Ja jums ir paveicies dabūt savās rokās savvaļas meža sēnes, izmantojiet tās kaltētu baraviku vietā. Ja nevarat atrast žāvētas baravikas, vienkārši izmantojiet jēlu sēņu maisījumu – zupa joprojām būs dievišķi garšīga.
Sastāvdaļas:
- 25 g žāvētu baraviku sēņu
- 1 glāze silta ūdens
- 250 g svaigu sēņu maisījuma
- 1 neliels sīpols
- 2 ēd.k. eļļas
- 3 šķēles svītrota speķa
- 4 tases ūdens
- 4 vidēji lieli kartupeļi
- 1 glāze smagā (dubultā) krējuma
Pagatavošana:
- Ievietojiet žāvētas sēnes vidēji lielā traukā un pievienojiet siltu ūdeni. Ļauj sēnēm nostāvēties 30 minūtes. Izņemiet sēnes no šķidruma un smalki sagrieziet. Atstājiet mērcēšanas šķidrumu.
- Svaigas sēnes sagriež vienādos gabaliņos. Sīpolu smalki sagrieziet. Uzkarsē eļļu lielā pannā un pievieno sīpolus. Gatavojiet sīpolus, līdz tie kļūst mīksti. Pievieno svaigas sēnes un mērcētās sēnes un vāra 5-7 minūtes.
- Sasmalciniet speķi. Uzkarsē atsevišķu pannu un pievieno speķa gabaliņus. Cep 4-5 minūtes vai līdz speķis ir apbrūnējis un kļuvis kraukšķīgs.
- Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Vidēji lielā katlā uz vidēji lielas uguns ielej ūdeni. Pievieno kartupeļus. Katliņu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 5 minūtes. Pievienojiet sīpolu un sēņu maisījumu. Vāra 5 minūtes vai līdz kartupeļi kļūst mīksti. Pievienojiet krējumu un uzkarsējiet zupu līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno vārītu speķi. Noņemiet no karstuma un pasniedziet.