Image credit: https://amizanti.lv/

Kartupeļu pankūkas

Reiz man minēja, ka kartupeļu pankūkas latviešiem ir tas pats, kas spageti Bolognese austrāliešiem – tas ir diezgan ātrs ēdiens nedēļas vidū, ko visi prot pagatavot. Personīgi es bērnībā ienīdu kartupeļu pankūkas, bet esmu iemācījies tās novērtēt. Divtūkstošo gadu vidū tās kļuva ne tikai par lētu maltīti mājās, lai piesietos līdz nākamajai algas dienai, jo kraukšķīgas kartupeļu pankūkas sāka parādīties neskaitāmu kafejnīcu ēdienkartēs Rīgā. Tās tika pasniegtas ar pīļu un brūkleņu mērci vai kūpinātu lasi un skābo krējumu, kļūstot par visai smalku maltīti.

Sastāvdaļas:

  • 7 vidēji lieli kartupeļi (apmēram 1 mārciņa jeb 600 g)
  • 1 liela ola
  • 5 ēdamkarotes miltu
  • Sāls un pipari

Pagatavošana:

  • Kartupeļus smalki sarīvē lielā traukā. Izspiediet rīvētos kartupeļus un noteciniet lieko šķidrumu.
  • Iejauc olu, miltus, sāli un piparus. Labi samaisa.
  • Uzkarsē eļļu lielā pannā.
  • Iemet pannā četras ēdamkarotes kartupeļu maisījuma un saplacina, veidojot četras pankūkas.
  • Apgriežot vienu reizi, cep, līdz kļūst zeltaini brūnas.
  • Pasniedz ar skābo krējumu, brūkleņu mērci, zaļajiem sīpoliem un/vai sviestu.