Image credit: Santa.lv

Frikadeļu zupa

Frikadeļu zupa ir latviešu gaļas bumbiņu zupa ar daudzām variācijām un receptēm. Zupu parasti gatavo no ūdens, burkāniem, selerijas un kartupeļiem. To aromatizē ar lauru lapām un piparu graudiņiem. Kotletes gatavo no maltas liellopu vai cūkgaļas gaļas (vai tās kombinācijas), piena, olām, sīpoliem, miltiem un rīvmaizes.

Sastāvdaļas:

  • 2,5 l – ūdens
  • 1 gab. burkāni
  • 3 gab. kartupeļi
  • 1 gab. buljona kubiņš
  • 1 gab. lauru lapa
  • pipari
  • 300 g malta cūkgaļa
  • 100 gmata liellopu gaļa
  • rīvmaizes
  • 1 gab.
  • olu
  • sāls
  • pipari

Pagatavošana:

  1. Lai pagatavotu frikadeles, abas maltās gaļas sajauc ar sakultu olu un rīvmaizi (lai gaļa labāk turētos kopā), sāli un piparus pievieno pēc garšas. Ja vēlas, gaļai rīvmaizes vietā var pievienot vārītus rīsus.
  2. Gaļas masu kārtīgi izmīca un ar ūdenī samitrinātām rokām veido nelielas bumbiņas.
  3. Katlā lej ūdeni, kurā ber ripiņās sagrieztus burkānus (kā zināms, burkāni vārās ilgāk), tad sagriež kubiņos kartupeļus un liek klāt, pieliek buljona kubiņus, piparus (pēc garšas), lauru lapu.
  4. Kad kartupeļi ir pusgatavi, zupā liek frikadeles. Visu vāra aptuveni 10 minūtes uz lēnas uguns.
  5. Padoms: ja vēlas, lai zupa ir biezāka un vēl gardāka, var pievienot konservētas pupiņas, kam noliets šķidrums, un zaļos zirnīšus.
  6. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem un skābu krējumu.