Debesmanna
Debesu manna… Vai esat kādreiz iedomājušies, kāpēc tieši šim ēdienam ir dots tik dzejisks nosaukums? Mēs sakuļam kopā Latvijas mākoņu pasteļus un iegūstam debešķīgu garšu, kur jaušams mākoņu vieglums.
Paša ēdiena pagatavošana ir gaužām vienkārša – viss noslēpums slēpjas kulšanas procesā. Vecāsmātes kūla ritmiski ar koka karoti, bet mēs mūsu straujajā gadsimtā esam pārgājuši uz mikseri, tomēr arī ar to ēdiena gaisīgumu varam iegūt tikai tad, ja zinām, kā.
Šis saldais ēdiens der katrā gadalaikā – nomainām tikai sezonas ogas un, palūk, atkal cita garša!
Pasniegts kopā ar aukstu pienu, tas rada teju vai laimes sajūtu.
Sastāvdaļas:
- 200 g dzērveņu
- 200 g cukura
- 100 g mannas
- 1 litrs ūdens
Instrukcijas:
- Pārlasa un noskalo dzērvenes. Pārlej pāri nedaudz silta ūdens (tā, lai ūdens nosegtu ogas) un visu sablenderē viendabīgā masā.
- Izkāš caur sietu, pievieno cukuru un atlikušo ūdens daudzumu. Visu uzvāra. Vārot uz lēnas uguns, iemaisa mannu un, pastāvīgi maisot, vāra vēl 5 minūtes.
- Iegūto ogu mannā putru atdzesē līdz aptuveni 30oC. Ja nepieciešams saldo ēdienu pagatavot ātri, katlu liek auksta ūdens peldē. Ja ir laiks, ļauj masai atdzist pašai. Kuļ. Sāk ar lēniem miksera apgriezieniem un pakāpeniski ātrumu palielina. Jo ilgāk tiks kults, jo debesmanna kļūs gaisīgāka, čauganāka, gaišāka un, visbeidzot, garšīgāka.
- Pasniedz ar aukstu pienu. Vispirms bļodiņā ielej pienu un tad uzmanīgi ar koka karoti ieliek skaistas debesmannā saliņas.