Image credit: santa.lv

Kāpostu zupa

Daudzās Centrāleiropas, Austrumeiropas un Ziemeļeiropas valstīs var atrast kāpostu zupu.Latvijā šo zupu sauc par skābu kāpostu zupu, un tā sastāv no skābētiem kāpostiem, kas vārīti ar kartupeļiem, burkāniem un putraimiem. Dažkārt var sastapt arī variantu, kura sastāvā ir speķis, un, kad mēs to ēdām, pavārs to pasniedza iedobtā maizē.Tāpat kā pelēkie zirņi, arī kāpostu zupa ir lielisks ēdiens ziemā, kad gribas sasildīties. Šis sirsnīgais ēdiens atstās jūs apmierinātus un gribēsiet vēl.Ja viesojaties vasarā un zupas ēšana jums nešķiet piemērota, kā piedevu pasūtiet skābētus kāpostus. Šos raudzētos kāpostus atradīsiet daudzās ēdienkartēs visā valstī, tāpēc pirms došanās ceļā noteikti tos nobaudiet.

Sastāvdaļas:

  • Kāposti  500g
  • Burkāni  2gab.
  • Kartupeļi  2gab.
  • Sīpols  1gab.
  • Sviests  1ēdamk.
  • Cukura sīrups  2tējk.
  • Smaržīgie piparu graudi  10 gab.
  • Lauru lapa  1 gab.
  • Dārzeņu buljons (ūdens ar buljona kubiņu vai novārījums)  1.5L
  • Sāls  pēc garšas
  • Pipari  pēc garšas

Instrukcijas:

Kāpostu attīri un sagriez apmēram 2 cm lielos gabalos. Nomizo un sagriez kubiņos burkānus, kartupeļus un sīpolu.

Katlā sviestā apcep kāpostus un sīpolus, līdz tie iegūst nokrāsu. Apslaki ar cukura sīrupu un pacep vēl dažas minūtes. Pievieno burkānu un kartupeļu kubiņus, garšvielas un buljonu.

Vāri uz mērenas uguns aptuveni 30 minūtes. Pievieno sāli un piparus.

Zupu pasniedz ar maizi, ieteicams ar kartupeļu maizi.